/ БГНЕС
Евродепутатът Ангел Джамбазки поднесе извинения на своите колеги Карима Дели и Исмаил Ертуг, след като вчера те настояха за проверка на негово изказване.

Джамбазки бе цитиран в български медии с думите, че председателят на парламентарната транспортна комисия Карима Дели е "французойката от алжирски произход", а един от авторите на променените правила за международните пътни превози Исмаил Ертуг - "германец от турски произход". Коментарът на Джамбазки бе свързан с усилията на двамата му колеги, довели до неокончателното одобрение на промени в ущърб на българските превозвачи.

ЕП откри расизъм в изказване на Джамбазки

Джамбазки заяви, че когато някой се почувства засегнат, има неговото извинение. Аз съм българин с корени в днешна Македония, Сърбия, дори Турция, и не бих се обидил, ако някой ме нарече "българин от Македония". След като г-жа Дали и г-н Ертуг са се почувствали обедини и искат извинения - те ги имат. Но няма извинение за начина, по който беше прокаран скандалният пакет "Мобилност", за уж екологична политика да кара хиляди камиони да замърсяват въздуха, уж социалисти да лишават Източна Европа от работни места и уж европейци да дават бизнес на Турция и на Русия. Това също заслужава извинение, добави той.

Юлиан Ангелов защити Джамбазки: Извинил се е, няма нищо прикрито по случая

В последвала реплика Дели заяви, че Джамбазки има право да не е съгласен с новите правила за международните превози. Като председател на транспортната комисия не приемам изказванията Ви за моя произход по две причини - първо изпращате расистко послание, и второ - никога няма да се оставя така и ще отговарям винаги, за да не стават подобни думи нещо обичайно в ЕП, допълни тя.
БТА