/ iStock/Getty Images
От няколко дни валежите у нас не спират. Обилният дъжд доведе до критична ситуация на много места у нас. Реките преляха, а хората са на крак.
 

Реката под железопътния мост между Нови Искър и Курило излезе от коритото си. На място отиде лично столичният кмет Йорданка Фандъкова. Към момента има три критични участъка в район Нови Искър. Аварийните екипи извършват отводняване на критични места в Требич, Мировяне и с. Житен, като се изграждат на места и защитни диги. С цел безопасност са евакуирани хора от една къща в Нови Искър. Една жена е била на косъм от удавяне, съобщават от NOVA.

Започнахме изпускане на водни количества от р. Блато в район "Нови Искър" с отваряне на дигата към полето. Целта е да намалим притока и да спрем наводняването на дворове и мазета. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Мировяне дъжд валежи
Снимка: Георги Димитров


В Трън бе обявено частично бедствено положение, след като река Ерма излезе на две места от коритото си. Поддал е мостът към квартал Мурговица.

Наводнени са пет двора и една къща.

Под вода е паркът "Ждрелото"
, като част от туристическите атракции са залети.

Кметът на общината Цветислава Цветкова обясни, че вече е овладяна ситуацията, няма бедстващи хора.
 

Частично бедствено положение бе обявено и в община Перник - гр. Батановци и селата Ярджиловци и Черна гора.

Контролираното изпускане на язовир "Студена" заради повишения приток е довело до високо покачване на водите на Струма и излизане от коритото й при махала "Андрейна" в гр. Батановци. Невъзможността за вливане на реките Мещичка и Конска е предизвикало преливане на реките в с. Ярджиловци и заливане на къщи и селскостопански площи.

За овладяване на кризисното положение е започнала евакуация на хора от махала "Андрейна" в гр. Батановци, укрепват се бреговете на реките Конска и Мещичка посредством изграждане на диги, отводнява се пътят в с. Ярджиловци, отпушва се каналът в с. Черна гора.На помощ са се притекли и доброволци от общинското формирование "Протожер".

Костинброд е пред бедствено положение.Реките Сливнишка, Блато и Белица, които минават през Костинброд, са излезли от коритата си.

Язовир Маслово, който е разположен в непосредствена близост до населеното място, също всеки момент може да прелее. Язовирната стена е пред скъсване, алармираха от общината. 

Има бедстващи хора и наводнени къщи в село Петърч.

В Пампорово пък ураганният вятър и силният дъжд събориха две ели и три бора. Дърветата са премазали четири коли, като по чудо няма пострадали хора.

При инцидента е засегнат и покривът на един от апартхотелите в курорта.
 


Във Варна също падна голямо дърво, точно на входа на Морската градина.

Край Симитли пък джип бе отнесен от водите на река Градевска. Шофьорът се е измъкнал невредим.

Той опитал да премине през реката с джипа си. Стигайки до средата на коритото обаче, джипът е бил пометен от водата.
 


Заради лошото време десетки населени места в Северозапада останаха без ток.

9 населени места във Врачанско са без елктрозахранване, тролеите във Враца не се движат заради обледяване на контактната мрежа.

В района сутринта е имало леден дъжд, има и много паднали дървета, съобщи кметът.

Пътят за пещерата Леденика е затворен, както и отсечката между Лютиброд и Челопек. Екипи на енергото работят за възстановяването на електрозахранването.

Във Видинско 14 населени места останаха без ток. Тези населени места са в четири общини - Видин, Брегово, Кула и Ново село, като най-много са във Видинската община - Антимово, Градец, Каленик, Рупци и Видин. 

зима сняг дървета Видин
БТА


Тежкият мокър сняг е причинил аварии в електрически далекопроводи на различни места в планинските части на област Монтана, съобщиха от областната управа в града.

Прекъснат е далекопровод от 110 киловолта в община Чипровци, който води към електрическата подстанция в село Мартиново. Заради това няколко селища от община Чипровци са без ток. Друга авария е оставила без ток около 3000 души в села от общините Берковица и Вършец. 


Поради тежките метеорологични условия и валежи в цялата страна, от седмица министърът на икономиката Лъчезар Борисов е разпоредил създаването на кризисен щаб, който да извършва 24-часово наблюдение към всички язовири, за които Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ отговаря за надзора.

Прогнозата на синоптиците е, че утре валежите ще отслабват, в Западна България ще спрат и облачността там ще започне да се разкъсва.