Дъщерята на Кирил Рашков Събка също отива на съд
Дъщерята на Кирил Рашков Събка също отива на съд / DarikNews.bg, Пловдив

Дъщерята на Кирил Рашков Събка ще се изправи пред съда в понеделник. Делото е внесено в Пловдивския окръжен съд. На дъщерята на Кирил Рашков са повдигнати обвинения за държане на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по реда на закона. Това съобщи за Дарик говорителят на Окръжна прокуратура-Пловдив Галин Гавраилов.

Скъпоценностите са открити в дома й по време на обиските в домовете на фамилия Рашкови, след като прокуратурата заведе дело срещу тях за укрити данъци в особено големи размери. Тогава са открити две старопечатни църковни книги - евангелия от 18 и 19 век, 131 монети от римската и византийската епоха и 4 броя бронзови апликации, които представляват част от украсата на колесници.

За такова престъпление законът предвижда до 6 години лишаване от свобода и глоба.

При претърсванията тогава разследващите твърдяха, че търсят злато и оръжие и че такива не са открити. Тогава от полицията съобщиха, че са намерени само костенурки от защитен вид. Снахата на Цар Киро София Христова пое вината за тяхното притежание и бе осъдена на една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок и глоба в размер на 5000 лева.

Все още не е ясно дали Събка Рашкова ще бъде подведена под отговорност и за това, че е организирала 100 роми от кв. „Столипиново", които да отидат в Катуница на 23 септември и да респектират вуйчото на убития Ангел - Веселин Христов, и жителите на Катуница. За това на ромите са им били обещани по 100 лева и безплатна храна от Кирил Рашков-Цар Киро. Това се посочва в обвинителния акт срещу Симеон Йосифов, шофьора, прегазил и убил 19-годишния Ангел Петров. Делото срещу него е насрочено за 29 февруари.

Други новини от Пловдив