Държавите от ПСЮИЕ подписват меморандум за разбирателство
Държавите от ПСЮИЕ подписват меморандум за разбирателство / cнимкa: Sofia Photo Agency

Меморандум за разбирателство по интерпарламентарното сътрудничество ще подпишат в София председателите на парламентите на държавите-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Това съобщиха от пресцентъра на парламента.

Народното събрание ще бъде домакин на Седмата конференция на председателите на парламентите на държавите от ПСЮИЕ, която ще се проведе на 14 април в Националния дворец на културата.

Форумът ще бъде открит от председателя на Народното събрание Георги Пирински. С приветствия към участниците ще се обърнат министър-председателят Сергей Станишев и вицепрезидентът Ангел Марин. Акцент на конференцията ще бъде ролята на парламентите в процеса на регионалното сътрудничество. Предвижда се да бъде приета обща декларация.

В Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа участват Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора. Началото на инициативата е положено в София през юли 1996 г. на среща на министрите на външните работи на страните от Югоизточна Европа, посочват от парламентарния пресцентър.

От май 2007 г. до май 2008 г. България е ротационен председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Основен приоритет на българското председателство е укрепването на стабилността на региона и засилване на регионалното сътрудничество в тясно взаимодействие с Европейския съюз, се посочва в съобщението.