Транспортният министър Христо Алексиев и главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодор се срещнаха с представители на таксиметровия бранш. Конкретен повод стана смъртта на таксиметров шофьор след спор, но бяха обсъдени и други случаи на агресия на пътя. 

"За съжаление, в момента берем плодовете на години бездествие срещу агресията и пътното хулиганство. Това е системен проблем, който е подценяван с години", посочи комиса Тодоров и гарантира, че МВР ще се справи с този проблем. 

Държавата и такситата, Христо Алексиев, МВР Петър Тодоров
Георги Димитров

"Трябва да се гарантира сигурността и безопасността на всеки, който изпълнява служебните си задължения. Това е основен приоритет на държавата. Днес имахме среща с таксиметровия браш, като такъв, който извършва обществен превоз, за да набележим конкретни мерки за гарантиране на тази сигурност на всеки един гражданин, който изпълнява добросъвестно служебните си задължения. Обсъдихме конкретни мерки за гарантиране на сигурността при извършване на обществени превози", посочи ресорният министър Христо Алексиев. 

Той посочи около кои мерки са се обединили - въвеждане на ясна система с т.нар. паник бутони и видеорегистратори, както в такситата, така и във всички превозни средства, които извършват обществен превоз и стопиране на нерегламентираните превози.

Държавата и такситата, Христо Алексиев, МВР Петър Тодоров
Георги Димитров

"Това не е проблем само на МВР и трябва да бъдем подпомогнати в борбата си с него”, посочи главният секретар на МВР комисар Петър Тодоров.

Според него с монтирането на видеорегистратори в таксиметровите автомобили ще помогне и за разкриване на други престъпления и нарушения на обществения ред, които попадат в обхвата им. 

Държавата и такситата, Христо Алексиев, МВР Петър Тодоров
Георги Димитров

Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат подчерта, че срещата в министерството е била доста конструктивна.

„Вярваме, че когато доведем това решение за видеорегистраторите до успешен край, ще има полза не само за безопасността на нашите колеги. Но ще има и ефект да се предотвратят и случаите на агресия на пътя”, посочи Цветков.