Държавата си поиска парите за незаконно барбекю в Разград
Държавата си поиска парите за незаконно барбекю в Разград / DarikNews.bg, Разград, Радка Минчева

Държавата, в лицето на областния управител на Разград д-р Валентин Василев, си поиска парите от строежа на барбекю в бившата хижа на Областна администрация в местността „Пчелина" край Разград.

Това стана в началото на съдебен процес, в който подсъдим е бившият областен управител Наско Анастасов. Той е обвинен в безстопанственост с подписването на два договора за извършване през 2007-2008 г. на строително-монтажни работи в хижата - на навес и външен кухненски блок, също и на протокол за приемане на обектите без да е извършен контрол върху дейността. Общата стойност на строителните работи е 14 160,91 лв., изпълнителят е фирма „Хранкомерс", чиито представител в Разград е Добрин Добрев. По време на извършеното престъпление той е председател на Общински съвет-Разград и съпартиец на Анастасов в Политическо движение „Социалдемократи". За барбекюто нямало и строително разрешително - установило държавното обвинение.

След ремонта непосредствено преди края на мандата на тройната коалиция хижата бе продадена на фирма, свързана с брата на Анастасов. Тази сделка не е част от обвинителния акт.

В съда Анастасов е защитаван от двамата най-добри адвокати в града - Стоян Димитров и Емил Николов. Те поискаха делото да бъде върнато на прокуратурата заради неяснотите в обвинителния акт, съдия Емил Стоев обаче не прие техните аргументи и стартира процеса с прочитане на диспозитива на обвинителния акт, след което обяви обедна почивка. След нея подсъдимият ще даде обяснения.

Свидетелите по делото са 17, петима не се явиха, адвокатите поискаха те да не бъдат разпитвани, пред съдебната зала в качеството си на свидетели се събраха четирима бивши и настоящи заместник областни управители - настоящата Галина Георгиева, бившите Евгения Кочанова, Милена Цанева (настоящ председател на Общинския съвет) и Бехчет Сюлейман. Ангажирани в процеса са и осем вещи лица.

Гражданският иск, предявен от Областна администрация, е в размер 14 160,91 лв., за престъплението, в което е обвинен Анастасов, може да получи наказание лишаване от свобода до 3 години и глоба.