/ БГНЕС, архив
През следващата учебна година държавата ще субсидира по-голям брой студенти първокурсници, които се обучават за учители и ай ти инженери, а за сметка на това ще намали броя на субсидираните места в специалностите като икономика, администрация и туризъм.
 
Това следва от промяна в правилата за прием на студентите във висшите училища, приета на днешното заседание на правителството. С нея се намалява общият брой на субсидираните от държавата студенти в първи курс, като намалението е от 8 процента и чрез него се достига нивото от 2010-та година.
 
Министърът на образованието Николай Денков мотивира промяната с намаляващия брой на завършващите средно образование у нас. Той разясни още една промяна:
 
"Друг елемент на промените е свързан със специфична подкрепа на хуманитарните направления - история, археология, философия, филология, тъй като това са направления, в които се подготвят специалисти, които лесно могат да влязат в училищната мрежа с допълнителна педагогическа квалификация и по този начин да компенсират дефицита, който се очертава през следващите години за учителите. Затова приемът в хуманитарните направления се поставя при същите правила, при които са поставени и направлението педагогика", посочи Денков.