/ БГНЕС
Министерският съвет предлага промени в Закона за филмовата индустрия
Държавата ще дава пари за
95287
Държавата ще дава пари за
  • Държавата ще дава пари за
Държавните средства за производство на филми ще бъдат насочвани главно към правенето на "трудни филми", предвиждат промени в Закона за филмовата индустрия, които ще бъдат приети на днешното заседание на правителството.
 
Новият термин ще се използва за филм, чиято единствена версия е на български език, и е с бюджет, не по-голям от средностатистическия за съответния вид филм от предходната година. С неговото въвеждане ще отпадне терминът "нискобюджетен филм". Промяната се прави заради европейските изисквания за финансирането на производството, промоцията и разпространението на филми.

Законопроектът запазва процента на държавното финансиране за създаване на български филми, а на мястото на нискобюджетните филми се въвежда терминът "трудни филми", които ще получават субсидия до 80% от стойността на проекта, но не повече от 70% от средностатистическия бюджет за съответния вид филм през предходната година - игрален, документален или анимационен.
 
С промените се слага таван на целевите средства по този закон, които се изразходват на територията на България - не повече от 160% от годишния им размер. Минималните 75% от тях се запазват като изискване. Променят се и определенията за средностатистически бюджети на отделните видове филми, като от тях отпадат думите, определящи дължината и вида на филмовата лента.
 
Законопроектът променя също едно от условията, на които трябва да отговаря българският филм - от него отпада изискването поне двама от авторите му да са български граждани.

Кабинетът ще одобри и проекта на меморандум между транспортните министерства на България и Македония за намаляване на тарифите за роуминг между двете държави.