Държавата орязва частните болници с до 70%
Държавата орязва частните болници с до 70% / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Държавата орязва частните болници с до 70%
67338
Държавата орязва частните болници с до 70%
  • Държавата орязва частните болници с до 70%

Здравната каса ще изплати едва между 30% и 40% от дейността на частните болници, извършена през последните месеци от годината. Това съобщиха представители на Националното сдружение на частните болници у нас, като увериха, че орязването на тези лечебни заведения от една страна ще затрудни изключително много дейността им, а от друга - ще ги постави в неравностойно положение спрямо държавните и общинските болници, които въпреки задлъжнялостта си, ще бъдат по-добре финансирани от държавата.

Всичко това води до сериозен риск, който ще засегне в най-висока степен пациентите, увери председателят на сдружението д-р Явор Дренски. Забавянето на плащанията към болниците противоречи на европейска директива, според която закъснението не може да бъде повече от 60 дни, убедени са от Сдружението на частните болници.

„В крайна сметка се оказва, че вместо да бъде покрита 70-60% дейността на болниците, тя ще бъде покрита 50 до 40%. Което води след себе си сериозен риск, който в най-голяма степен ще засегне пациентите. До този момент сме свидетели как по един или друг начин държавните и общинските болници са субсидирани и закрепени да продължават да извършват своята дейност, като за частния сектор такова нещо не важи”, коментира председателят на сдружението д-р Дренски.

Така не става ясно как ще се отрази на бюджета на Здравната каса за следващата година плащането на тези огромни суми, които тя не е успяла да покрие тази година, обяви д-р Методи Янков от ръководството на сдружението. Той увери, че се прави и системна грешка при иначе правилното прехвърляне на финансирането на инвитро процедурите от Здравната каса към ведомството.

„Фондът беше преместен без пари в Здравната каса. Сега обаче се връща с пари в министерството. Т.е. отново се щипва от бюджета на Здравната каса”, обясни той.

От сдружението са убедени, че вариантът с въвеждането на няколко здравноосигурителни фонда трябва да се обмисли много добре, тъй като и в момента средствата на Здравната каса не се разпределяли правило.