/ Дарик Нюз - архив
Държавата и синдикатите ще се борят с нормативния хаос в МВР
92675
Държавата и синдикатите ще се борят с нормативния хаос в МВР
  • Държавата и синдикатите ще се борят с нормативния хаос в МВР
Работна група с представители на държавата и синдикатите ще се бори с нормативния хаос в МВР, създаден от реформата на бившия вътрешен министър Румяна Бъчварова.
 
С промените, които са в сила от 1 февруари, част от служителите в администрацията на МВР се водят назначени по Закона за държавния служител, без да са освободени по стария закон, а друга част вече са на трудов договор. Реформата засяга около 4000 души от МВР, въпреки че е било предвидено да се приложи и в ДАНС, ДАТО и структурите на правосъдното министерство.
 
Към момента служители на една и съща длъжност, но по различни закони, получават заплати, които се различават в пъти, обясниха служители на министерството, подали жалби до омбудсмана. В същото време заплатите на полицаите и пожарникарите остават без промяна.
 
Крум Пенкин е един от служителите на администрацията в МВР, който от 1 февруари се води по Закона за държавния служител, без да е освободен от назначението си по Закона за МВР. Той е сред жалбоподателите, сезирали омбудсмана за абсурдите в реформата на бившето правителство. И въпреки че има 18 години стаж като държавен служител, при преминаването към новите условия това не е зачетено.
 
Преминаването по Закона за държавния служител води до загуба на права и социални придобивки - така например отпускът на служителя намалява от 40 на 28 дни. Нина Казасян, също жалбоподател, посочи и други загуби.
 
В Института по криминалистика, където се работи основно в лаборатории, част от служителите също са преминали по Закона за държавния служител. Те вече нямат право на добавка за работа при специфични условия, каквато получават останалите по стария закон, въпреки че всички работят при едни и същи условия.
 
Служебният зам.-министър Маринела Белева се ангажира да намери начин за увеличаване на допълнителните възнаграждения на засегнатите служители, а омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще обжалва в Конституционния съд промените в закона, определящи преобразуването на трудовите отношения.
 
До 10 дни Манолова ще внесе жалба в Конституционния съд за промените, които определят преобразуването на трудовите отношения.