Двойно увеличение на круизите през тази година
Двойно увеличение на круизите през тази година / снимка: БГНЕС

Над 120 пасажерски кораба се очакват в България през тази година, заради украинската криза. Увеличението е двойно, в сравнение с предишни години. Costa Deliziosa е първият кораб, който хвърли котва на бургаското пристанище тази година.

Общо 12 са планувани за тази година, каза Стойчо Димов, ръководител отдел "Маркетинг" в пристанище Бургас, предаде БГНЕС.

"С капацитет 2826 пасажери, дължина 294 метра и около 900 души екипаж. Корабът се очаква да пристигне шест пъти. Може да се каже, че това е един от успехите, които постигна ръководството на пристанището на Световното изложение в Маями през март", добави Димов. Ползата за бургаския порт е 6 евро на пасажер. Costa Deliziosa ще остане на котва един ден.

Основната причина за увеличението на круизните кораби, които хвърлят котва у нас е украинската криза, поясни Владимир Караджов, управител на туристическа фирма, която обслужва круизите.

"Корабите, които имаха предвидени спирания в Русия и Украйна, си сменят call-овете с България и Румъния. По тази причина, вместо 50 - 60 посещения, както в предишни години, ще имаме 120. Някои компании, като Costa, идват за първи път у нас, с един от най-хубавите си кораби", добави Караджов.

2100 са пасажерите днес, 1000 от тях са италианци, 500 - немци, има испанци, французи, англичани. Туристите, които идват от Констанца, ще посетят днес Несебър, Созопол, Котел, Жеравна. Самият круиз е около 14 дни. Един такъв кораб оставя в страната ни между 200 и 400 000 евро.

Сред идващите за първи път у нас е и италианката Лорена, избрала този начин за празнуване на медения си месец. Лорена ще посети Несебър, а за страната ни е чела само в Интернет. Сега очаква хубавите статии за България да се потвърдят и на живо.