Движението в страната вече се нормализира, електрозахранването също
Движението в страната вече се нормализира, електрозахранването също / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Движението в страната вече се нормализира, електрозахранването също
59936
Движението в страната вече се нормализира, електрозахранването също
  • Движението в страната вече се нормализира, електрозахранването също

Възстановено е движението на магистрала "Хемус" в участъка Шумен - Варна в двете посоки, съобщи пресцентърът на пътната агенция.

Движението е пуснато и по път I-2 Белокопитово-Нови пазар, път I-4 Шумен-Търговище, път II-21 Русе-Силистра, път II-23 Русе-Кубрат и път I-2 Русе-Разград.

Автомагистралата е отворена за движение във Варненска област. В региона пътищата са заснежени и заледени, видимостта е добра. 50 машини обработват основната мрежа. Вече е отворен за движение пътят Варна-Бургас, но само за леки коли и товарни автомобили с тегло до 10 тона, без ремаркета и полуремаркета. Отворени са и отсечките Варна-"Златни пясъци-границата с област Добрич, Провадия-Дългопол-Айтос, Девня-Повеляново-Езерово и Белослав-Разделна-Падина.

Възможно е вече пътуването и по автомагистрала "Хемус" в посока от Варна към София, съобщиха от областното пътно управление в крайморския град. Вече са отворени и пътищата Провадия-Дългопол-Айтос, Девня-Повеляново-Варна и Белослав-Разделна-Падина.

Отворен и е Ришкият проход, съобщи пресцентърът на агенцията "Пътна инфраструктура".

Възстановено е и движението по пътищата "I-7" Шумен-Върбица, "III-208" Провадия-Айтос, "III-2008" Варна-Повеляново, "III"-9004 Белослав-Житница, "II-494 Тутракан-Кубрат, "I-9" Варна-"Златни пясъци".

В Североизточна България вече са отстранени всички аварии и има проблеми с електрозахранването само в село Живково, Шуменска област, съобщиха от "Енерго-ПРО Мрежи". От компанията посочват, че екипите продължават да работят и аварията ще бъде отстранена в рамките на деня.

Ситуацията с електрозахранването в Югоизточна България към 16.00 ч. вече се стабилизира, съобщават от EVN България. Към момента екипите на дружеството отстраняват аварии, засегнали 25 населени места, като до края на деня се очаква да приключат. Екипите са в готовност, ако за някои населени места се наложи възстановителните дейности да продължат и в събота.

Бедственото положение в област Шумен е отменено. Решение за това беше от Областния щаб по бедствия и аварии. След спирането на снега и утихването на вятъра обстановката постепенно се нормализира. 52 сигнала са постъпили по време на бедственото положение в Шуменска област. 120 души, закъсали в снежния капан, са били евакуирани от спасителни екипи. Към момента жп инфраструктурата по всички направления е проходима.

Отменено е бедственото положение в Дългопол, Суворово и Бяла. Тежка обаче остава ситуацията в общините Аксаково, Ветрино, Аврен, Вълчи дол и Долни Чифлик, които продължават да бъдат в бедствено положение, съобщи за Дарик зам. областният управител Пламен Манушев. Няма населени места без ток и вода, но четири села все още са откъснати от света. Във Варна ситуацията е сравнително спокойна, а основните улици са разчистени. Хаос цареше на жп гарата. Всички влакове от Варна отпътуваха препълнени с пътници.

Седем пътнически влака са отменени заради затруднената пътна обстановка в Североизточна и Източна България, съобщиха от БДЖ. Някои от влаковете по тези направления се движат с известни закъснения. Поради обилни снегонавявания, както и поради необходимост от по-дълго изчакване на локомотиви и вагони от други композиции се отменя движението на пътническите влакове от Добрич за Кардам, от Кардам за Варна, от Горна Оряховица за Стара Загора, от Русе разпределителна за Горна Оряховица, от Стара Загора за Горна Оряховица, от Бургас за Карнобат и Карнобат за Бургас. Бързият влак от София за Бургас ще спира на всички гари и спирки в участъка между Карнобат и Бургас, информираха още от железниците.

От Агенция "Пътна инфраструктура" припомнят на водачите, че могат да подадат сигнал за закъсал автомобил или да се информират за актуалната ситуация на пътя на горещия телефон - 0700 130 20.

За първа жертва на студа в Разградско съобщиха от полицията в града. 49-годишен мъж от село Ясеновец е бил открит мъртъв на улицата недалеч от дома си от случайно преминаващи жители на селото. За последно той е бил видян от съселяни да пазарува от близка бакалия в четвъртък вечерта, до трупа била и чантата с покупките му. Мъжът е бил самотно живеещ, според местни е злоупотребявал с алкохол.

Сирийски гражданин е починал от измръзване при опит да премине нелегално от Турция в България. Тялото му е било намерено на българо-турската в района на боляровското село Крайново. Мъжът е бил придружаван от свой сънародник, който е откаран в много тежко състояние в елховската болница. Инцидентът се разследва от гранична полиция.