Движение „Модерна България” предлага в референдума да залегнат и други теми
Движение „Модерна България” предлага в референдума да залегнат и други теми / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Движение „Модерна България” предлага в референдума да залегнат и други теми
57588
Движение „Модерна България” предлага в референдума да залегнат и други теми
  • Движение „Модерна България” предлага в референдума да залегнат и други теми

Движение „Модерна България” поиска да се проведе референдум „три в едно”. Писма с това предложение ще бъдат изпратени до президента, премиера и депутатите. От движението предлагат в референдума да залегнат осем въпроса от различни теми, за да може да бъде успешно допитването до народа. Освен това те настояват въпросът за съдбата на АЕЦ „Белене” да бъде допълнен.

От движение „Модерна България” обясниха, че освен въпросът за ядрената енергетика, в референдума трябва да залегнат още три теми: как България да използва ресурсите си, реформата на политическата система и децентрализацията на властта.

Освен това въпросът за съдбата на АЕЦ „Белене” трябва да бъде прецезиран, смята Емил Георгиев от движението. „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадката в Белене при спазване на всички съвременни изисквания на околната среда и на живота и здравето на гражданите”, предложи той.

Според Борислав Цеков трябва да се разшири кръгът на допитването, за да се активизират хората и референдумът да е успешен. „Ще се харчат бюджетни пари, хората, които искат да гласуват за референдума, ще излязат и ще гласуват. Защо да не се произнесат и по други въпроси”, аргументира се Цеков.

От движението допълниха, че ако предложението им не бъде прието, ще обсъдят възможността да започнат събирането на подписи за провеждането на референдум по един или всички въпроси, които предлагат.