Две земетресения са усетени в България
Две земетресения са усетени в България / www.emsc-csem.org

Две поредни земетресения са били регистрирани на около 240 км южно от София, извън територията на страната. Първото е било в 12.00 часа българско време с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер, а второто - в 12.15 часа с магнитуд 4,8 по скалата на Рихтер.

Трусовете са били усетени у нас, но няма данни за жертви, пострадали и нанесени материални щети, съобщиха от ГД "Гражданска защита". По данни на Евро-средиземноморския сизмологичен център епицентърът на земетресенията е бил на около 50 км. източно от Солун, на около 10 км. дълбочина. В същия район са били регистрирани още няколко по-слаби земетресения.

Земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер бе регистриран тази сутрин и в крайбрежните води южно от остров Крит, съобщи Институтът по геодинамика на Атинската обсерватория, цитиран от Франс прес. Местните власти не информират за жертви или значителни материални щети след земетресението. Епицентърът на земетресение е в морето, източно от остров Гавдос.

В Гърция стават най-много земетресение в сравнение с останалите европейски страни и половината от тях са регистрирани на континенталната й територия, отбелязва АФП.