Две производства за царските имоти
Две производства за царските имоти / netinfo

Софийска градска прокуратура образува две досъдебни производства за извършени престъпления във връзка с регистрирането на царските имоти, съобщиха за Дарик от пресцентъра на прокуратурата.

Делата са две и касаят имотите в Бистрица, Ситняково, Саръгьол и Врана.

Първото досъдебно производство е образувано срещу виновни длъжностни лица от Столична община, които са нарушили и не изпълнили служебните си задължения. Разследването е възложено на дознател от Столична дирекция на полицията.

Втората проверка се води срещу виновни длъжностни лица от Областна администрация-София област, които са нарушили и не са изпълнили служебните си задължения.

Разследването е възложено на дознател при ГД "Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция". Проверка касае имотите във Врана.

Пред Дарик бившият кмет на София Стефан Софиянски и ексобластният управител на София-област Олимпи Кътев заявиха, че нямат опасения по повод законността на действията им, свързани с реституцията на част от имотите на Симеон Сакскобургготски.

По повод реституцията на двореца „Врана” Стефан Софиянски коментира, че общината няма право да тълкува решенията на Конституционния съд и е върнала на Симеон Сакскобургготски онова, което му е било конфискувано със закон. Пада присъдата и ние сме длъжни да върнем имота – оттам нататък дали нотариалният акт от 1928 година е фалшив или не, това нас не ни засяга, каза Софиянски. Като добави: „Слава богу, не съм бил роден през 1928 година”. Бившият столичен кмет допълни още, че в Държавния архив дворецът „Врана” е записана като лична собственост на монарха.

Пределно спокоен съм за проверките, които ще се извършат, коментира Олимпи Кътев по повод реституцията на имотите в Самоковска община – Царска Бистрица, Саръгьол и Ситняково. Бившият областен управител обясни, че процедурата и документите, които са събирани при връщането на имотите на Симеон Сакскобургготски, са били като на всички останали български граждани, които са минали през Софийска област. Нищо повече или по-малко не е допуснато да се поиска, добави Олимпи Кътев.