/ iStock/Getty Images
Две са подадените оферти за строежа на новите кораби за Военноморските сили, съобщи днес във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на церемонията по тържествено приемане на вертолет AS 365N3 "Дофин" в състава на Морската вертолетна авиобаза "Чайка".

Той уточни, че срокът за подаване на оферти е изтекъл днес в 13.00 часа. Оферти са подали немската фирма "Люрсен" и италианската "Финкантиери". Министърът каза, че предстои да се прегледат подадените оферти, да се направят оценки и след това започват преговори.

Депутатите одобриха рекордно високите разходи за отбрана

Каракачанов припомни, че новият хеликоптер в състава на ВМС е "втора ръка". Според него между нашата страна и "Еърбъс хеликоптерс" е постигнато разумно и изгодно за двете страни решение на спора. По думите му по този начин флотът ни се е сдобил с модерен хеликоптер.

Вертолетът "Дофин" позволява да се изпълняват задачи и денем, и нощем. Той може да бъде използван при евакуации, аварийно-спасителни операции, борба с пиратството, антитерористични действия и други. Освен това способностите на хеликоптера позволяват да доставя и взема хора и товари от трудно достъпни терени и по море.

Каракачанов: Политиката ми е насочена към модернизиране на авиацията, сухопътната техника и кораби

Хеликоптерът бе осветен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Освен министъра на церемонията присъстваха началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, посланикът на Франция Флоранс Робин, областният управител Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних и други.
 
БТА