Две имунизирани ромчета, болни от хепатит
Две имунизирани ромчета, болни от хепатит / netinfo

Две деца от Столипиново, които посещават ОУ ”Христо Ботев” в Пловдив по Програмата за интеграция на малцинствата са болни от Хепатит „А”, научи Дарик радио.

Родителите на учениците от ІІІ а клас окупираха класната стая и не пуснаха децата си в час именно заради опасността да бъдат заразени с болестта. Протестиращите настояват 13-те ромчета от Столипиново, които се обучават по Програмата за десегрегация на малцинствата да бъдат спрени от занятия или пренасочени в други учебни заведения. Според директора на РИОКОЗ д-р Ани Егинлиян подобни случаи ще има и занапред, защото въпреки предсрочната имунизация на децата от смесените училища, изграждането на антитела в организма продължава от 20 до 45 дни и болестта може да се прояви преди този срок. По думите й не се налага децата от програмата за десегрегация да бъдат спирани от училище. Достатъчно да се спазват добра лична и обществена хигиена.

От санитарната агенция призоваха за по-голяма активност на родителите, защото при имунизацията на 14 и 15 септември се е оказало, че някои от децата нямат личен лекар и продължават да се издирват. Д-р Егинлиан уточни, че от 185 деца по списък на фондация "Рома", са имунизирани само 136, което е около 70%. Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски е издал заповед за начало на ваксинацията в двата ромски квартала на Пловдив.

Изготвени са покани до родителите на 12 000 деца, които подлежат на имунизация в Столипиново и Шекер Махала,уточни д-р Егинлиян. Поради продължаващата тенденция за увеличаване на болните от хепатит, инспекцията има готовност да бъдат ваксинирани и 600 деца от Хаджи Хасан махала в Пловдив. Само за първите два дни на седмицата новите случаи на хепатит са 50 , като до момента заболелите от квартал Столипиново са 627,а от Шекер махала са 90, съобщи още д-р Егинлиян