Две глоби и уволнение заради натровените деца в Пловдив
Две глоби и уволнение заради натровените деца в Пловдив / netinfo
Директорката на общинската фирма “Дезинфекционна станция” ЕООД Деспина Гърова ще бъде наказана с втора парична санкция за допуснатите груби нарушения при дератизацията на Дом “Мария – Луиза”, довели до натравянето на 5 момчета с миша отрова. Глобата ще бъде наложена от общината, съгласно договора за управление на фирмата, след като преди това и РИОКОЗ й състави акт, съобщи заместник-кметът по стопанската политика Георги Григоров.

Необезопасяването на поставената отрова в спалните помещения на сиропиталището е довело до натравянето на децата, на възраст от 7 до 12 години, констатира проверката на санитарната инспекция. Тя установи още, че служителят Васил Гатев, извършил дератизацията, не е бил квалифициран за такава дейност.

Най-вероятно той ще бъде уволнен, но това е в правомощията на управителката, уточни заместник-кметът Григоров. Санкциите на виновните за натравянето на децата ще бъдат обсъдени заедно със заместник-кмета по социалните дейности Красимир Ангелов. Григоров не изключи да има наказания и за проявена немарливост от страна на персонала на дома, макар че според главния секретар на РИОКОЗ д-р Янка Барганова възпитателите и директорката Дарина Кукева нямат пряка вина за инцидента.