Две деца се удавиха в язовир в Разградско
Две деца се удавиха в язовир в Разградско / снимка: Радка Минчева
Две момчета, на 10 и 12 години, се удавиха следобед в язовир "Желязковец" край Разград. Тялото на едното момче бе извадено в вечерта в 19:00 часа, докато тялото на другото бе извадено малко след инцидента.

Голяма табела "Къпането забранено!" има непосредствено до язовир "Желязковец". Водоемът се стопанисва от "Напоителни системи" – Търговище, отдаден е под аренда на бизнесмена от Самуил Сава Алексиев. Използва се за напояване, не се охранява.

Децата от близкото село, чието име носи язовира, спазват забраната. С изключение на днес, когато 12-годишният Шабан, 10-годишният Йозджан и 9-годишният Али отишли да поплуват в язовира. Най-малкият останал на брега, другите влезли във водата.

„Изведнъж става дълбоко в този язовир”, коментираха местни. Вероятно двете момчета са попаднали точно на такова място. Али видял, че другите двамата потъват и се развикал. Наблизо имало само един мъж с лодка, който извадил тялото на Йозджан. След това на място дошли служители на Гражданска защита, полиция, представители на местните власти.

Междувременно от община Самуил, на чиято територия се намира село Желязковец, отмениха част от тържествените прояви за Празника на общината, който е в събота.

В 19.00 ч. водолази от Министерството на извънредните ситуации извадиха трупа на момчето, който не бе открит веднага след инцидента в язовира.