Двама заместник-министри подадоха оставки
Двама заместник-министри подадоха оставки / netinfo

Двама заместник-министри подадоха оставки – на правосъдието Ана Караиванова и на културата Ина Килева. Първата си тръгва заради скандала с Търговския регистър и отлагането на старта му за 1 януари 2008 година, втората – по лични причини.

Заместник-министърът на правосъдието Ана Караиванова е депозирала оставката си пред премиера Сергей Станишев още миналата седмица. Тя отговаря в министерството за дирекция „Българско гражданство” и Агенция по вписванията.

Ана Караиванова, която е заместник-министър от квотата на БСП, е подала сама оставката си. Oт Министерството на правосъдието не съобщават кога това е станало. Колегите й не съобщават да е имало натиск спрямо нея или пък да е споделяла, че й е поискана оставката. Известно е, че преди това тя е имала разговор с министъра на правосъдието в оставка Георги Петканов за мотивите си.

„Изненадан съм, нямаше признаци от нейна страна да се оттегли”, коментира заместник-министърът на правосъдието Димитър Бонгалов. Той е категоричен, че не се кани на свой ред да подаде оставка.

По информация на Дарик радио решението на Караиванова да подаде оставка е свързано със скандала около Търговския регистър, за който тя отговаря ресорно, и с поредното отлагане на старта му от 1 юли т.г. за 1 януари 2008 г.

Агенцията по вписванията, която трябва да поеме търговския регистър, бе обвинена че е плащала на депутати да напишат изменения в Закона за търговския регистър, така че да се отложи старта му, и че един от тях е Огнян Герджиков, а в края на миналата седмица Герджиков призна, че трима души са взели по 1000 лв. консултантски хонорар, за да подготвят изменения в закона.

Заместник-министърът на културата Ина Килева също е подала оставка. В Министерство на културата тя е с ресор „Европейска интеграция”. Килева е зам.-министър от квотата на НДСВ. Тя е в министерството още от времето, когато поста министър на културата заемаше Нина Чилова. Пред Дарик Ина Килева коментира, че причините за оставката й са изцяло лични и са свързани с преумората, която чувства.

Ина Килева е първият заместник-министър от НДСВ, който подава оставка. Пред Дарик тя призна, че е уведомила хората от своята партия за намерението си да се оттегли от поста още в края на април.

Ето какво каза специално за Дарик Ина Килева

„Има един период, в който сядаш и правиш равносметката за цената, която искаш да платиш”.

Само умора ли е причината за тази ваша оставка?

„Да. Само това. Затова е много странно и необичайно да го обясня, тъй като аз съм нямала нито за миг през целия период на своята работа момент на напрежение или на конфронтация от страна на министъра и на цялото политическо ръководство. Винаги съм имала пълната подкрепа за своите инициативи”.

Приета ли е вече вашата оставка?

„Имам уверението, че ще бъде приета. Имам уважение към премиера, изключителни симпатии към него като личност. Разчитам, че ще получа санкция по начина и във времето когато той прецени, мисля, че така е редно. Това е вече неговата компетентност”.

Ина Килева все още не е решила какво ще прави, след като си тръгне от Министерство на културата.