Двама варненци се отровиха с метанол
Двама варненци се отровиха с метанол / БГНЕС

Двама мъже са починали в навечерието на Великден след употреба на метанол. Това съобщи за Дарик д-р Снежа Златева, шеф на Клиниката по токсикология към Военноморска болница.

 

39-годишен варненец е починал седмица след като се натрови с метанол. Въпреки положените усилия за спасяването му, мъжът издъхнал в петък. Все още не е ясно как метанолът е попаднал в организма на починалия. Според негови близки той не е злоупотребявал с алкохол.

 

Друг 59-годишен мъж е бил приет в тежко състояние в нощта срещу неделя. Часове по-късно варненецът починал. Възможно е по погрешка мъжът да е пил син спирт вместо домашна ракия, посочи д-р Златева.

 

Между двата случая няма никаква връзка. Знаем само, че метанолът не е бил в алкохол, купен от магазина, обясни шефът на варненските токсиколози. Гражданите да внимават много какво пият и да надписват бутилките с опасни течности в тях, посъветва д-р Златева.

 

Заради препиване с водка и коктейли през изминалите почивни дни варненските токсиколози са лекували и две  момичета. В единия случай става въпрос за 3 промила, а в другия – за 2,5 промила алкохолна концентрация в кръвта. След лечение в клиниката момичета са били освободени.

 

Други новини от Варна