Двама турски граждани са задържани на Капитан Андреево
Двама турски граждани са задържани на Капитан Андреево / снимка: БГНЕС, архив

На ГКПП Капитан Андреево са задържани укрит в автомобил турски гражданин и негов сънародник с фалшив венецуелски паспорт. При разкриването на случаите българските гранични полицаи са работили заедно със свои колеги от страни членки на ЕС, съобщават от пресцентъра на МВР.

Около 22.00 ч. снощи на граничния пункт пристигнал лек автомобил за влизане в страната, управляван от 30-годишен турски гражданин. С него пътували жена му и двете им деца. При извършената проверка между предната и задната седалка на автомобила, в краката на децата, бил открит 19-годишен турски гражданин без документи за самоличност, покрит с одеяло. Пълнолетните пътници са задържани за 24 часа, а майката и децата са настанени в специализирано помещение в Граничния полицейски участък-Свиленград. Уведомена е и районната прокуратура.

Половин час по-рано на същия пункт граничните полицаи задържали 45-годишен турски гражданин, представил за паспортния контрол фалшив венецуелски паспорт. Той се опитал да влезе в страната като пътник в автобус. При извършената експертна справка граничните полицаи установили, че паспортът е фалшив. По-късно у пътника бил открит и турският му паспорт със същите лични данни. 

При разкриването на двата случая българските гранични полицаи са работили заедно с трима свои колеги - гранични служители от страни членки на ЕС. В момента 11 гранични полицаи от ЕС работят съвместно с колегите им от ГПУ-Свиленград във връзка с дейности по противодействие на нелегалната миграция на територията на съюза, координирани от агенция Фронтекс, отбелязват от пресцентъра на МВР.