Двама студенти окупатори под ключ в ЮЗУ
Двама студенти окупатори под ключ в ЮЗУ / снимка: БГНЕС, архив

Двама студенти остават заключени в окупираната зала на Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград. Те могат да напуснат сградата, но след това няма да бъдат допуснати вътре - по заповед на ректора, която важи до 13 януари.

Това заяви пред бТВ Ивайло Динев - един от „Ранобудните студенти” от Софийския университет. Той бе част от групата, която пристигна в понеделник от столицата в Благоевград в подкрепа на протестиращите и блокирани в ЮЗУ техни колеги.

„Вчера отидохме до ЮЗУ и повече от 3-4 часа стояхме пред входа. Не бяхме допуснати вътре от охраната. Там дойде и частна охрана, която да пази сградата от нас. Вътре в момента са останали двама души, тъй като другите, които преди това са излезли, не са били допуснати обратно вътре. Те решиха да останат, не желаят да напускат залата. Ние качихме храна вчера след доста дълги уговорки с хората от частната охрана – те я качиха до студентите”, разказа Ивайло Динев.

Направен е опит за разговор с ректора на ВУЗ-а, но той не си вдигал телефона, казва още Динев. „Предният ден той е казал на останалите студенти в сградата, че ще ги изведе със сигурност, дори и с полиция”, допълни още ранобудният студент.

Той добави още, че в Софийския университет студентите окупатори ще празнуват Бъдни вечер и няма да напускат залата - някои дори смятат да доведат семействата си.