Двама от ВСС в пряк контакт с Европейската комисия
Двама от ВСС в пряк контакт с Европейската комисия / снимкa: Sofia Photo Agency

Следващата седмица България ще има двама представители на Висшия съдебен съвет за пряк контакт с Европейската комисия. Това решиха членовете на съвета след обсъждане на предварителния мониторингов доклад на Европейската комисия за България. На обсъждането присъства и министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

Представителите ще бъдат определени сред членовете на Висшия съдебен съвет. Магистратите решиха още инспекторатът към Висшия съдебен съвет да анализира причините за връщането на толкова много дела за доразследване. Министърът на правосъдието Миглена Тачева посочи, че връщане на дела има навсякъде в ЕС, но е важно да се анализират причините и на тази база да се вземат конкретни мерки.

Главният прокурор Борис Велчев определи като притеснителен факта, че много от делата със значителен обществен интерес попадат в тази категория. На въпрос какво според него пречи на прокуратурата да разследва корупцията по високите етажи на властта, за което България отново е критикувана в доклада, главният прокурор каза:

„Не имало сигнал за корупция, не говоря за приказките този е корумпиран, защото не може да не е, говоря за сериозен скандал за корупция, който да не е бил проверяван, да не е бил разследван.”