Двама от ДПС се отказаха от депутатския си имунитет
Двама от ДПС се отказаха от депутатския си имунитет / снимка: БГНЕС, архив

Депутатите Митхат Табаков и Гюнай Сефер са подали писмени съгласия по искането на главния прокурор Борис Велчев до НС да им бъде свален имунитетът. Това съобщи от трибуната на НС Цецка Цачева. Така не е необходимо искането на Борис Велчев да се гласува от Народното събрание, техните писмения съгласия са изпратени на главния прокурор.

На 24 октомври главният прокурор Борис Велчев поиска от Народното събрание разрешаване на възбуждане на наказателно преследване срещу депутатите Митхат Табаков и Гюнай Сефер.

В Народното събрание са внесени общо четири искания за сваляне на имунитета на двамата депутати от ДПС Гюнай Сефер и Митхат Табаков по общо две досъдебни производства, т.е по две искания за всеки от тях. Табаков получи четиригодишна присъда за подкуп в размер на 10 000 лева от управителя на ВиК Силистра Петко Горбанов. Народният представител Гюнай Сефер пък е построил само по документи път, пазар, базар и пречиствателна станция на територията на община Дулово, твърди прокуратурата.

Срещу двамата депутати вече се водят други дела, но на практика няма как имунитетът на един депутат да бъде свален еднократно и за неопределен период от време. Затова за всяко конкретно ново дело се прави отделно искане за сваляне на имунитета.

Първото досъдебно производство е свързано с договор за ремонт на път на територията на община Дулово, посочва БГНЕС. Става дума за пътя от 1,2 км в село Върбино. Второто досъдебно производство е свързано с четири договора за изграждането на обществен пазар, открит базар и пречиствателна станция на територията на община Дулово, сключени от общината с фирмата на общинския съветник по това време Гюнай Сефер „Гелиг” ЕООД.