Двама нови депутати положиха клетва
Двама нови депутати положиха клетва / снимка: Sofia Photo Agency

Михаил Михайлов и Рушен Риза положиха клетва в парламента като народни представители съответно от Синята коалиция и ДПС. Те заемат местата на досегашните депутати Венцислав Върбанов и Бюрхан Абазов. Това стана след решение на ЦИК за анулиране на техния избор заради неправилно преброяване на бюлетините при подаване на вота.

Очаква се тази седмица Народното събрание да разгледа на първо четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, в Закона за МВР, Закона за ДАНС и Закона за електронните съобщения.

Ако бъдат приети промените в Закона за МВР и на първо, и на второ четене, полицаите - поне на хартия - ще трябва да изпълняват още задължения. Сред сегашните са противодействие на престъпността и опазване на обществения ред, защита на националната сигурност. В бъдеще освен това от полицаите би трябвало да очакваме и защита при бедствия.

Ако бъдат приети промените, "Гражданска защита" минава към МВР като главна дирекция, възстановява се и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност". Сред нейните задължения са борба с митническите измами, разпространението на наркотици, фалшифициране на документи, трафик на хора, незаконно притежаване на оръжие, тероризъм, корупция, пране на пари.