Два вируса ще ни атакуват следващите месеци
Два вируса ще ни атакуват следващите месеци / снимка: Sofia Photo Agency
Два вируса ще ни атакуват следващите месеци
32133
Два вируса ще ни атакуват следващите месеци
  • Два вируса ще ни атакуват следващите месеци

Два вируса и няколко вида респираторни инфекции може да ни атакуват през предстоящия есенно-зимен сезон, каза председателят на Института по микробиология към БАН „Стефан Ангелов" акад. Ангел Гълъбов. Той поясни, че единият вирус, който вероятно ще засегне българите в края на годината и началото на следващата, е т.нар. грип Пърт (AH3N2).

Застрашени от новия вирус ще бъдат най-вече възрастните хора, малките деца и тези с хронични заболявания и диабет, като се очаква той да засегне България през декември и в началото на следващата година, обясни още Гълъбов: „Симптомите на грипа са едни и същи. Започва внезапно с разтрисане и температурата - за кратко време се вдига много висока - 38-39 градуса. Силни болки в мускулите, главоболие, пълно отпадане. Ваксината е ефективна и ще защитава над 80 на 100 от имунизираните за една година".

Между 0,3 и 0,5% е смъртността от грипа Пърт, като това не е висока смъртност за сезонен вирус, поясни Гълъбов. Като пример, той посочи, че в САЩ годишно умират 50 хил. души от сезонни вируси, а в световен мащаб броят на жертвите може да достигне до половин милион.

Друга опасност за предстоящата зима е "опашката на свинския грип", която може да ни засегне, каза още експертът. По думите му обаче там смъртността е с пъти по-ниска от обикновените грипове, като този засяга основно младите хора. Не се очаква завишаване на броя на настинките заради рязкото захлаждане на времето, обясни още Гълъбов и допълни, че ефектът от това ще се усети по-късно.