Два участъка при Дивдядовските скали ще бъдат обезопасени
Два участъка при Дивдядовските скали ще бъдат обезопасени / netinfo

Природен парк ”Шуменско плато” има изготвен проект за обезопасяване на два от опасните участъци при Дивдядовските скали, край Шумен. Това съобщи за Дарик радио, Марин Николов биоексперт в Шуменско плато. Проекта предвижда обезопасяване на два рискови района на скалите – по пътя към пещера „Дивдядовски зандан” и по пътя към горния скален венец. Според Николов, обезопасяването може да стане с поставяне на решетъчни стени и парапети. Стойносттта на проекта е за около 4 000 лв., но средствата все още не са отпуснати.

Припомням, че вчера от 30- метрова пропаст при Дивдядовските скали падна 13-годишния Галин. В следствие на това, момчето почина в спешно отделение на шуменската болница. По повод на станалия инцидент от природен парк „Шуменско плато” заявиха, че обезопасяването на този участък ще е много трудно, тъй като са необходими солидни средства.

За Дарик радио Марин Николов заяви, че ограничаването на достъпа до горния скален венец, който е 1,5 км., може да стане след пробиване на дълбоки дупки в скалите и поставяне на предпазни рампи или парапети. За това обаче ще са необходими сериозни проучвания, тъй като скалите са варовикови и податливи на ерозия.

Предвижда се в най-скоро време рисковите места на скалите да бъдат обозначени с предупредителни табели по екстремния туристически маршрут.

Писмена препоръка за обезопасяване на мястото ще бъде изготвена от кмета на Община Шумен - Веселин Златев, съобщиха за Дарик радио от пресцентъра на администрацията. Тя ще бъде изпратена до ръководството на парка, който стопанисва терена, станал и място на инцидента със загиналото дете.