Два военнотранспортни самолета "Спартан" с помощи и спасители за пострадалите от серията земетресения заминаха за Турция от авиобаза „Враждебна“.

В поредните два полета са натоварени и четири тона хуманитарна помощ - одеяла и спални комплекти, осигурени от Българския Червен кръст (БЧК). На борда на двата самолета има няколко спасители и един строителен инженер.

БГНЕС

Със същите самолети довечера у нас се връщат първите изпратени спасители на БЧК, както и кучетата, служители на пожарната, които търсеха оцелели, обясни директорът на  ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. ком. Александър Джартов. Той посочи, че екипи на пожарната остават в турския град Бесни.

Исканията на турската страна са водещи и именно според тях се координира всеки един полет.

Красимир Димитров от дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община обясни, че строителният инженер с двама строители ще "прокарват тунели" в съборените сгради, за да могат спасителите да влязат. Четиринайсет души очакваме да се върнат довечера в София, посочи той.

Български и полски пожарникари спасиха жена, прекарала 100 часа под руините

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че България изпраща още възглавници за пострадалите, както и постелъчни комплекти. По думите му България има повод за гордост с действията на медиците, доброволците и спасителите, които са на терен. Всички те заслужават нашето признание, посочи той и заяви, че страната ни има готовност да изпълни още полети, с които за Турция е възможно да заминат още медици. 

БГНЕС

„Времето е от критична важност и ние трябва да бъдем горди от това, че като нация успяхме да осигурим навременна помощ. Трябва да бъдем горди с нашите спасители и медици, с летците и наземния персонал. С това, че институциите могат да работят съвместно и да окажат помощ на нашата съседка“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в авиобаза „Враждебна“.

БТА

Реакцията още от първия ден на трагедията показа, важността на тренировките и ученията, заяви адмирал Ефтимов. Той акцентира върху опита, придобит в учението „Баланс – Мащабно управление на земетресенията на Западните Балкани чрез съвместни дейности по трансгранично сътрудничество, в което България участва с два военно-транспортни самолета Spartan C-27J, модул от Столична община за издирване и спасяване в градска среда и аварийно-спасителна техника.

БТА

Началникът на отбраната подчерта, че учението е подпомогнало предоставянето на адекватна реакция при такъв вид събития и подобряването на координацията, взаимодействието и уменията на ръководния и оперативен капацитет при предоставянето на помощ в областта на гражданската защита.

БГНЕС

„Благодарение на опита, който имахме, беше възможно в първия ден да извършим четири полета. Съкратихме процедурите, а хората знаеха задълженията си и какво трябва да товарят на самолетите, кое е най-необходимото и как да се укрепва то“, допълни адмирал Ефтимов.

БТА

В следобедните часове днес с обратен полет в България ще се завърнат 13 служители от Столична община, 12 спасители от БЧК, както и пет кучета, които заминаха за Турция още в първия ден след земетресението, за да подпомогнат спасителните дейности.
Димитър Абрашев/БТА