Два кораба се сблъскаха край нос Емине
Два кораба се сблъскаха край нос Емине / БГНЕС, архив
Йордан Динев, доброволец в издирвателната операция край нос Емине
35249
Йордан Динев, доброволец в издирвателната операция край нос Емине
  • Йордан Динев, доброволец в издирвателната операция край нос Емине

Деветима души бяха спасени след като холандският танкер "Алесандро" и плаващият под флага на Сиера Леоне кораб „Карим 1" се сблъскаха на 10 мили от нос Емине. Един човек е в неизвестност. Това съобщи за Дарик бизнесменът Йордан Динев, един от собствениците на „Диневи груп". Той участва като доброволец в издирвателната операция на един от катерите, които са в Черно море.

Инцидентът е станал в 17.40 часа. Корабът "Карим 1", който плавал от Варна към Босфора с 10 души екипаж - деветима сирийци и един египтянин - неспазвайки правилата при разминаване, е бил ударен от носа на танкера "Алесандро", плаващ към Варна за натоварване. По думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков корабът е потънал за пет минути.

Потъналият кораб е бил натоварен със старо желязо за скрап. Няма опасност за членовете на екипажа на танкера, като все още не е известна тяхната националност. Очаква се той да пристигне утре във Варна.

Изпълнителният директор на Агенция "Морска администрация" Сергей Църнаклийски води спасителните действия от Морския спасително-координационен център във Варна. По думите на транспортния министър в спасителната акция участват "Морска администрация", "Гранична полиция", ВМС и граждански кораби. В издирването не е включен хеликоптер, тъй като е тъмно. Спасените моряци са на борда да холандсккия танкер. 

Ето какво още каза пред Дарик Йордан Динев:

Продължаваме издирването. В момента, доколкото разбирам от информацията, издирваме един човек.

Деветима са спасени и търсите само един човек, така ли?

Да, в момента с такава информация разполагам. Аз съм на спасителен катер 2.

В какво състояние са четиримата души, които бяха намерени по-късно вечерта?

По радиообмена чух, че единият спи. Общото му състояние е добро, но не е контактен. Той не говори друг език, освен арабски, поради което е трудно да се разберат на този етап. Продължаваме издирването сред отломките. Следваме инструкциите на щаба.

Докога ще го търсите? Морето затруднява ли работата ви?

Вълнението на морето беше около 4 бала, после стана около 2-2,5 бала. Температурата е 11 градуса. Правим максималното възможно.

Цяла нощ ли ще търсите?

Да, докато се прекрати операцията.