Два контрабандни канала са разкрили през февруари служителите на БОП
Два контрабандни канала са разкрили през февруари служителите на БОП / netinfo

Два контрабандни канала са разкрили през февруари служителите на сектор "Борба с организираната престъпност" (БОП) при Областната дирекция на полицията (ОДП) в Благоевград. Това съобщиха от ръководството на дирекцията.

Единият канал е действал през 2001 г. и е бил за фиктивен износ и отклонение от митнически режим при директен транзит на стоки през ГКПП Златарево на българско-македонската граница, съобщи заместник-директорът на ОДП Емил Секулов.

В него са участвали гранични и митнически служители, собственици на транспортни и спедиторски фирми. С действията си те са ощетили държавния бюджет с 200 000 лева. По случая е образувана преписка, като материалите са изпратени в окръжната прокуратура - Благоевград, с мнение за образуване на досъдебно производство срещу 25 души. Мнението на участвалите в полицейското разследване е, че те са действали като организирана престъпна група.

Служителите на сектор БОП са разкрили още един организиран контрабанден канал, функционирал през 2001 година. Той е бил за контрабанден внос на пилешко месо, също през ГКПП Златарево. В него са били замесени митнически и гранични служители, собственици на фирми и шофьори; държавният бюджет е ощетен със

150 000 лева, уточни Секулов. И по този случай е образувана преписка и материалите са изпратени в окръжната прокуратура - Благоевград, с мнение за образуване на досъдебно производство срещу седем души.

От ръководството на ОДП уточниха, че работата по разкриването на тези контрабандни канали за акцизни стоки е продължила дълго и до "финал" се е стигнало едва сега, защото е трябвало да се извършат множество проверки и засичане на информация, да се съберат допълнителни данни и документи, като се потърси съдействието на различни митници и други служби в страната.