Дунав замърсен край Видин
Дунав замърсен край Видин / netinfo

Гранична полиция е регистрирала във водите на Дунав край Видин поредното петролно замърсяване, съобщиха представителите на "Гражданска защита". В неделя сутринта, около 8 часа по данни на дежурния в "Гранична полиция", във водите на река Дунав, в района на Видин са забелязани леки разпокъсани петна от петролни продукти на около 50 метра от българския бряг. Замърсяването е от лека фракция, най-вероятно от дизелово гориво, но е с малка плътност.

Началникът на дирекция "Гражданска защита"- Видин Анатолий Цанов уточни, че замърсяването не е трансгранично и най-вероятно се касае за отпадни трюмни води. Още в неделя вечерта замърсяването се е размило по течението на Дунав. Към момента все още не е известен източникът на замърсяване.

От Дирекция "Гражданска защита" - област Монтана са били информирани за замърсяването и поделенията им са в готовност за поставяне на бонови заграждения при необходимост. За замърсяването своевременно са информирани АЕЦ - Козлодуй, Басейнова Дирекция-Плевен, РИОСВ-Монтана.