Дунав най-замърсен при Видин и километър 585
Дунав най-замърсен при Видин и километър 585 / netinfo

„Замърсяването на река Дунав е най- сериозно между Видин и км 585, където в момента се очаква мазутното петно, това каза в предаването „Денят” на Дарик заместник–министърът на околната среда и водите Любка Качакова. „Забраната за използвате на речните води от Вик-тата ще остане до тогава, докато водните проби покажат, че тя не е годна за употреба. Съществува вероятност, ако от „Железни врата” се изпуска толкова много вода, колкото научавам, нивото на Дунав бързо да се вдигне и да отмие още количество мазут от сръбските брегове.

В конвенцията за опазване на река Дунав не се съдържа възможността за обезщетение при замърсяване, по тази причина България ще настоява за промяна, която да е на принципа замърсителят плаща”, каза още заместник –министърът на екологията и допълни:

„Моето лично мнение е, че това е едно безпрецедентно замърсяване с петролни продукти и че България като страна трябва да реагира. Най-малкото заради справедливостта, заради това, че страната ни е поела ангажименти пред ЕС. Принципът замърсителят плаща вече е в нашето законодателство. Когато българските фирми изпускат вредни вещества в българските реки, които се вливат в река Дунав, ние ги санкционираме и никак не е справедливо българските данъкоплатци да бъдат тези, които ще плащат за чужди грехове”.