ДСБ дават Цвета Маркова на прокурор, тя видя саботаж
ДСБ дават Цвета Маркова на прокурор, тя видя саботаж / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ДСБ дават Цвета Маркова на прокурор, тя видя саботаж
31693
ДСБ дават Цвета Маркова на прокурор, тя видя саботаж
  • ДСБ дават Цвета Маркова на прокурор, тя видя саботаж

ДСБ ще подадат сигнал до главния прокурор срещу председателя на Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова. Причината са съмнения за злоупотреба с власт и влияние. От партията, която през юни поиска вече ръководството на комисията да бъде сменено, отправиха отново обвинения срещу Цвета Маркова и поискаха комисията й да бъде закрита. Първото обвинение е това, че е класифицирала одит на комисията, направен от финансовото министерство. Втората причина за искането за прокурорска проверка е това, че сградата, която се ползва за офис на комисията (на бул. "Цариградско шосе", 7-ми километър), е построена двойно по-скъпо - без изградени системи за защита и е допусната злоупотреба за 22 млн. лв. Пред Дарик Цвета Маркова определи поведението на ДСБ като саботаж. Ето какво казаха Иван Иванов и Методи Андреев от ДСБ и Цвета Маркова:

„В следващите дни ние ще подготвим сигнал до главния прокурор и ще дадем на прокуратурата г-жа Цвета Маркова като ръководител на ДКСИ. Тя е класифицирала информация, която трябва да е публична, с единствената цел - да скрие от българските граждани информация, която показва безстопанственост, показва злоупотреба с власт".

„По договора, който е подписан с „Гастро" е монтаж от 18 млн. лв. Това предвижда строителство или конструкция на съществуваща сграда и на едноетажен парконг, плюс изграждане на специални системи - 18 млн. лв. Към 11 декември 2009 година само за строителство, по писмо на министър Дянков са изразходвани 22 млн. и 200 хил. лв.".

„Одитът на финансовото министерство няма как да е класифицирано от Държавната комисия по сигурността на информацията, защото автор на документа е финансовото министерство. Това действие се предприема единствено и само от автора на документа. Тя няма как да е толкова скъпа, защото е построена почти на половината от цената. Сградата е планирана за 35 млн. и 900 хил. лв. , а е построена за около 24 млн. лв. с всички специални мерки. Това е една атака от миналата година срещу държавната комисия, която се провежда, и искрено се надявам, че всички държавни органи ще бъдат абсолютно отговорни към своите действия и няма да допуснат подобен политически натиск да дестабилизира позицията на България в НАТО и в ЕС. В случая бих квалифицирала подобно поведение като саботажно".