Друмев: Обвинението срещу мен е за липсващ подпис без значение
Друмев: Обвинението срещу мен е за липсващ подпис без значение / снимка: Sofia Photo Agency

В новите обвинения на прокуратурата срещу бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” Асен Друмев няма никакво нарушение на длъжностната му дейност. Изнесените данни в публичното пространство в края на миналата седмица за неправомерно сключване на договори за 48 милиона лева с фирми-кандидати по програма САПАРД на ЕС, са погрешни. Това заяви самият Друмев, като представи пред журналисти документите от обвинението срещу него.

Обвинението на прокуратурата е за един липсващ подпис без никакво значение за дейността по проектите, обясни Асен Друмев. Става дума за списък, включващ вече отхвърлените от всички членове на ресорната Комисия във фонд “Земеделие” на 27 юли 2006 година проекти. Те са 13 на брой, а не 14, както бе съобщено, и индивидуално под тях са се подписали всички експерти от тази комисия, включително и председателят й – заместник изпълнителен директор на Фонда Владимир Карамишев.

В деловодния списък, който обобщава взетото вече решение, обаче липсва подписът на Карамишев. Върху тази неточност се основава само и единствено обвинението срещу мен, съобщи Асен Друмев. Според него и адвокатите му Ина Лулчева и Даря Пенкова подобно обвинение е абсолютен фарс, тъй като този подпис няма никакво значение, след като Карамишев се е подписал върху всеки един от проектите преди това. Впоследствие Комисията одобрява общо 15 проекта, за които се сключват договори през август 2006 година.

Асен Друмев подчерта, че през септември 2006 г. Сметната палата е направила одит по проектите във Фонд "Земеделие" и не е установила никакво нарушение. Тази атака срещу мен е и бойкот срещу цялата държава, тъй като рискуваме Брюксел да спре финансирането по програмата, коментира Асен Друмев. Имам известни подозрения кой стои зад случая, но на този етап не мога да ги споделям, допълни той. Той призова главния прокурор Борис Велчев, както и премиера Сергей Станишев да изяснят случая.