Дянков отново финансов министър и вицепремиер
Дянков отново финансов министър и вицепремиер / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Дянков: Ще продължа да подкрепям Борисов
61669
Дянков: Ще продължа да подкрепям Борисов
  • Дянков: Ще продължа да подкрепям Борисов

Близо час продължи последното редовно заседание на кабинета „Борисов". Част от министрите отказаха да коментират оставката на правителството.

Финансовият министър в оставка Симеон Дянков заяви, че продължава да подкрепя Бойко Борисов и вярва, че в следващите месеци народът ще се успокои и ГЕРБ ще получи пълно мнозинство на следващите избори.

Симеон Дянков заяви, че остава вицепремиер и финансов министър, докато правителството работи. Дянков, който подаде оставка преди дни, призна за пропуски в работата си като вицепремиер и сред тях посочи електронното правителство и Фонд „Научни изследвания". Той беше категоричен, че не е обиден на премиера, двамата са приятели и ще продължат да работят заедно.

Ето какво още каза Симеон Дянков в отговор на журналистически въпроси:

Подкрепям премиера и ще го подкрепям и в следващите няколко седмици, месеци, за да може ГЕРБ пак да получи пълен мандат и да си довърши новото, което сме започнали. Като гласува народът и като мисли за кой ще гласува, да види какво сме направили и то в течение на няколкото най-тежки години в Европа от поне 80 години. Не само магистралите, археологията, музеите, спортните площадки, детските градини, болничните зали, всичко това, което е направено, е благодарение на Борисов и на този кабинет. Предишни кабинети в много по-добри икономически времена не са направили нищо. Така че съм сигурен, че народът ще се успокои, ще помисли и в крайна сметка ГЕРБ ще получи пълно мнозинство в следващия парламент.

Какво предстои, зависи от други хора. Но в следващите дни ние ще продължим да работим. И днес на Министерски съвет се взеха няколко положителни решения. От 1 март въвеждаме така наречения златен стандарт в НАП - нещо, което искат от бизнес асоциациите и конкретно от КРИБ още от 1998 година, преди 15 години. Две години работихме заради това и от следващата седмица вече най-коректните големи и средни български фирми ще имат много по-добро обслужване. Освен това прехвърлихме НДК към Министерството на културата, както бяхме обещали миналата година. То е вече на оперативна печалба. Ще продължим в следващите дни да работим всеки ден така, както сме работили и досега. За мен поне това предстои за моето министерство.

Защо си подадохте оставката?

При това положение продължавам да работя до и с Бойко Борисов и другите министри. И ще остана финансов министър, докато правителството работи.

Не се ли чувствате обиден от коментара на Борисов, че не сте свършили много работа?

Не, не се чувствам обиден. С Бойко Борисов освен че работим заедно, сме и приятели. Миналата седмица имахме тежки разговори, имахме някои различия по отделни теми като зърнопроизводителите. Но главната ни цел, главната ни визия е една и съща. Не се чувствам обиден. Като финансов министър смятам, че съм успял. Малко хора са успели в такава тежка ситуация да се справят, така че съм горд от това, което съм постигнал. Като вицепремиер действително има някои неща, които можеха да станат по-добри. Електронното правителство е такъв пример. Фонд „Научни изследвания", макар че вчера не се спомена, беше в моя ресор и донякъде и моя е вината, че се стигна толкова далеч. Но като цяло нямаме различия с премиера и го подкрепям на сто процента.

„Падне ли Дянков, пада правителството" - пророк ли е премиерът? Смятате ли, че ако не бяхте подал оставка, нямаше да повлечете кабинета? Съжалявате ли за това?

Не, не съжалявам. Стигнахме до момент, в който макар и по определени теми, основната тема беше за зърнопроизводителите, аз смятам, че те просто трябва да изчакат до средата на март, защото това пише в държавния бюджет. Имахме различия по тази тема. По всички останали теми сме намирали правилните решения заедно. Не смятам, че по един или друг начин това е повлияло на днешното решение. То е правилно решение. Нека народът да реши, като види какво сме направили в последните три и половина - четири години тежка икономическа ситуация и какво са направили предишните в най-добрите икономически времена за Европа. Нищо. Крали са, крали са, крали са.