Дянков обеща пари за посетителския център на Перперикон
Дянков обеща пари за посетителския център на Перперикон / снимка: DarikNews. bg, Павел Тенчев

Правителството ще отпусне пари за довършване на посетителския център на Перперикон. Tова обаче няма да стане по този проект, както не и на тази цена, каза Симеон ДДянков - министър на финанисте. Той откри Лот 12 на отсечката от пътя Момчилград - Крумовград, първият от общо 15-те размразени проекта по ОП „Регионално развитие".

Министър Дянков се качи на багер „Каматсу" и направи първата копка. Той заяви, че вече е карал подобна машина в Афганистан, където бил по подобен повод преди години. Той дори се пошегува като изтъкна, че все пак по-лесно се управляват финансите, отколкото багера.

„Пари за посетителския център на Перперикон ще има както дадохме за църквата „Св. Св. Кирил и Методий" в Созорпол. Ще бъдат финансирани и всички културно-исторически обекти на територията на Кърджалийска област", обеща Дянков. Според него в културно-исторически аспект България може да предложи много на света. Дянков отбеляза още, че премиерът Бойко Борисов му бил поръчал, на него и министрите Трайков и Рашидов, през август да работят за изграждането на обща стратегия за развитие на културно-историческия туризъм. По думите му Перперикон заемал основно място в разработваната културно-историческа карта на България.

Симеон Дянков изтъкна и, че размразяването на проектите по програма „Регионално развитие" е сериозен успех и за финансовото министерство, тъй като същите тези проекти били замразени при предишното правителство. "Самото размразяване е сигурен индикатор, че започваме да излизаме малко по малко от кризата", коментира още вицепремиерът.