Дянков: Имаше натиск за преизбирането на Искров за управител на БНБ
Дянков: Имаше натиск за преизбирането на Искров за управител на БНБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Кризата с КТБ е грешка на г-н Искров. Има само една задача за него и екипа му и тя е пазене на банковата стабилност, други задачи централната банка няма".

Това заяви пред бТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.

„Въпросът е кой има задачата да се справи с банковата стабилност на държавата - това е гуверньорът на централната банка. Ако приемехме, че банкерите и политиците са ангели, тогава нямаше да имаме нужда от управител на централната банка. Не казвам, че по време на нашето правителство сме направили всичко необходимо. Помните, че с гуверньора на БНБ имахме доста спорове какво е правено в банковата система като цяло преди това и още доста неща, които е трябвало да се направят още през 2006, 2008, 2009 г.", добави Дянков.

Той заяви, че до последния ден е вървял дебатът за преизбирането на управител на БНБ, друг човек е бил предложен и е трябвало да се гласува за гуверньор.

"Калин Христов беше предложението за гуверньор от наша страна и от ръководството на ГЕРБ. Не се случи това назначение, защото в самия парламент станаха промени, аз тогава бях в Брюксел и оттам разбрах, че има промени. От Европа не е дошъл натиск. Една значима фигура извън правителството успя да направи тази промяна в последния момент. Ако се върне лентата назад кои бяха активните хора в парламента от 2009 г., които не са от правителството, ще стане явно коя е", каза още Дянков.

По думите му интересното е, че натискът не е дошъл от парламентарна сила:

„Аз бях в Брюксел и изведнъж се смени в самия парламент гласуването за това кой да бъде гуверньор. Смятам, че Калин Христов щеше да се справи по-добре. Всички гласуваха за Искров, изведнъж се оказа, че всички харесват работата, която е била направена, но още тогава имаше значими грешки. Това вече е минало. Зависи от други хора дали той ще поеме отговорност. Предполагам, че зависи от прокуратурата, но едва ли ще се стигне до там", добави Дянков, цитиран от БГНЕС.