ДПС заплаши със съд Цветанов, ако не се извини
ДПС заплаши със съд Цветанов, ако не се извини / снимка: БГНЕС

Победата на Неби Бозов, победата на ДПС в Сърница, е победа на демокрацията над репресията, победа на свободната воля над агресията. Това заяви депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ в изказване в парламента от името на групата на Движението. Той изрази надежда от Сърница да тръгне и процесът на оздравяване на българската политика.

По думите на Карадайъ това, че ДПС е спечелило местните избори в новата община е изненада само за лидерите на политическите сили, които са виждали ДПС "в кривото огледало на политическото си пристрастие и безпомощност". ГЕРБ и Реформаторският блок се оказаха в свой паралелен свят, където политиката е сведена до аритметичен сбор, с който се надяват да печелят избори и да изтръгват ДПС от местната власт, коментира депутатът.

От ДПС подчертават, че политиката е искреност, а не елементарна манипулация на показно открита общинска земеделска служба. Политиката не е потисничество на държавните служители и превръщането им в партийни насилници, които спират тока на неправилно гласувалите, каза Карадайъ.

ДПС на тези избори се яви единствено с магията на идеите си, защото кметовете и на трите населени места са на ГЕРБ, на ГЕРБ и Реформаторския блок е и цялата държавна власт, превърната в репресивна машина, заяви депутатът. Срещу всичко това, освен на идеите си, ДПС разчиташе и на още нещо - на достойнството на изнурения, но горд родопчанин, допълни той.

Местан чака извинение от Цветанов до края на деня

От ДПС отново поискаха заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов да се извини за обвинението към ДПС, че е нарекло кандидата на ГЕРБ за кмет на Сърница Мустафа Аликанов "друговерец". "Нима допускате, че Мустафа ще нарече Мустафа друговерец?", попита Мустафа Карадайъ. Той предупреди Цветанов, че ако не се извини, ще му се наложи да докаже "клеветническото си твърдение" пред българския съд, а ако е необходимо - и пред европейския. Карадайъ се обърна към Цветанов с думите: "Сега имате шанса да подплатите думите на лидера си за ново качество на политическия диалог".

ДПС заплаши със съд Цветанов ако не се извини
netinfo

В отговор на призива на ДПС да се извини за обвинения към Движението в предизборната кампания в Сърница заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов заяви, че до местните избори има достатъчно време и призова да не се създава изкуствено напрежение.

Цветанов потвърди думите си във връзка с обвинения към ДПС и заяви, че те са на базата на информация от структурите на ГЕРБ в Сърница. Когато има кампания, когато има висок градус на напрежение, ние като отговорни политици трябва да говорим за намаляване на подобно напрежение, заяви Цветанов. Трябва да разговаряме постоянно с нашите структури, за да не се стигне до подобен висок градус на напрежение в предстоящите местни избори през есента, допълни той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ каза, че не иска да влиза в противоречие с когото и да било. Той посочи, че се отнася с огромно уважение и респект към всички български граждани. Умолявам ви, нека да бъдем над всички тези дребнотемия, призова Цветанов. По думите му всички жители на Сърница, а и на останалите общини, искат да могат да си говорят нормално и предизборната кампания да се води нормално. В Сърница нямаше нормална предизборна кампания и всеки един от нас трябва да си извлече поука и да дадем тон за поведение в предстоящата кампания, каза депутатът.

Източник: БТА