ДПС ще вика Вълчев за възродителния процес
ДПС ще вика Вълчев за възродителния процес / netinfo
Депутатите от ДПС ще поканят вицепремиера и министър на образованието и науката Даниел Вълчев, за да изслушат аргументите му срещу влизането на Възродителния процес в учебниците по история. Това съобщи за Дарик депутатът от ДПС Ариф Агуш.

В събота на традиционния си събор в село Барутин, Смолянско, ДПС поиска Възродителният процес да се изучава в часовете по история. Вчера образователният министър Даниел Вълчев коментира, че „трябва да се изчакат 20-30 години преди да се дава оценка на дадени събития”.

На днешното си заседание депутатите на Ахмед Доган обявиха, че трагичните събития отпреди 35 години носели безусловния прочит на историята. „Има събития, които не се нуждаят от дистанцията на времето, за да бъдат осъдени като престъпления срещу човечеството”, смята парламентарната група на ДПС, а катарзисът и единението на нацията зависели от способността да се направи обективен прочит на историята.

„Считаме, че именно такъв прочит би дал сили на българската нация за отстояване на идентичността й и за посрещане на предизвикателствата на развитието си в европейското семейство”, смятат в ДПС. Според тях реализация на предложението им щяла да даде ясен поведенчески знак именно в навечерието на първите избори за български евродепутати.