ДПС се оплака от ЦИК заради избирателните комисии
ДПС се оплака от ЦИК заради избирателните комисии / снимка: БГНЕС, архив
Карадайъ за решението на ЦИК
80580
Карадайъ за решението на ЦИК
Местан защити колегата си за скандала с имота
  • Карадайъ за решението на ЦИК
  • Местан защити колегата си за скандала с имота

От ДПС се оплакаха от ЦИК, че преди да е ясна датата за изборите се определят съставите на общинските избирателни комисии.

Това обясни в кулоарите на парламента депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ. Същият народен представител вчера попадна в центъра на скандал по време на заседание на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси. Причината се оказа апартамент, който Карадайъ е купил през 2003 г., когато е бил зам.-председател на Агенцията за следприватизационен контрол. Имотът е в София. Данъчната оценка е за повече от 54 хиляди лева, но Карадайъ е купил жилището за 11 хиляди лева, а останалата сума е преминала в компенсаторни записи.

„Поводът да се видим днес е едно решение на ВАС от вчера, с което е отменено решение на ЦИК. Комисията беше приела образуването на общинските избирателни комисии. Нашето притеснение, видно и от решението на ВАС, е, че ЦИК преждевременно се опитва да бъде част от участниците в предстоящите местни избори наесен. ЦИК, преди да са насрочили изборите, взима решение за определяне съставите на общинските избирателни комисии, без да се съобразява с Изборния кодекс. Апелът ни към ЦИК е: нека на изборите да участват политическите партии, а Комисията да е в позицията на арбитър и да следи за спазването на Изборния кодекс, вместо да го нарушава".
Малко след това в кулоарите на парламента дойде и лидерът на партията Лютви Местан, който защити колегата си за скандала с имота.

„Поискахме от министър Лиляна Павлова отговор за всички политици, висши държавни служители, придобили имот по този ред, като Карадайъ. Нейният отговор, който всъщност не е отговор, казва: „В конкретния случай информацията за имената, съчетано с конкретиката, че това са политици, висши държавни служители, журналисти и общественици, ползвали или закупили държавни жилища в периода 1997-2015, дава възможност за тяхната идентификация по смисъла на Закона за защита на личните данни. Тази справка не следва да бъде предоставена". Аз питам в правова държава ли сме? Ако другите имена се крият, защо избирателно се вади името на организационния секретар на ДПС, който никога не е крил този факт. В случая се упражнява една истинска политическа репресия" добави Местан.

Той отказа да отговори на други въпроси, свързани с участието на служебния премиер Георги Близнашки, за когото стана ясно, че е съветникът на ДПС във Временната парламентарна комисия за промяна на Конституцията.