ДПС призова Борисов и ГЕРБ да преосмислят идеята за референдум
ДПС призова Борисов и ГЕРБ да преосмислят идеята за референдум / снимка: Sofia Photo Agency
ДПС призова Борисов и ГЕРБ да преосмислят идеята за референдум
24435
ДПС призова Борисов и ГЕРБ да преосмислят идеята за референдум
  • ДПС призова Борисов и ГЕРБ да преосмислят идеята за референдум

Премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ да преосмислят подкрепата си за „Атака" за свикването на референдум за новините на турски език по Националната телевизия. За това призоваха от Движението за права и свободи.

Заместник-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан заяви, че заради предвидимия резултат идеята за референдума е опасна и вредна за България.

Принципът "глас народен - глас божи" не може да подменя отговорността на законодателния орган, още по-малко да се използва като параван, зад който да се скриват нечисти политически цели, изтъкна Местан. Той приветства партиите, останали верни на демократичните си принципи по този казус, и добави:

 „Нерядко политическата зрялост се измерва с въздържането от референдум, особено когато е ясен крайният резултат. Сините, например, знаят колко далече от НАТО и ЕС щяхме да бъдем днес, ако бяха подложили на референдум въпроса за въздушния коридор на натовските военновъздушни сили в края на 90-те години. Затова е мълчанието на сините по този въпрос. Всъщност разбираемо мълчанието е от страна на ДСБ. Тези на Мартин Димитров изрекоха един много странен политически конструкт. Те казаха, че много по-важен е референдумът за АЕЦ „Белене", с което казаха, че макар и по-малко важен е важен и референдумът за новините на турски език и така се присъединиха към „Атака".