ДПС обсъжда критериите за евродепутатите си
ДПС обсъжда критериите за евродепутатите си / netinfo
Централният съвет на ДПС ще одобри критериите за избор на кандидатите на партията за евродепутати и начинът, по който ще бъдат предлагани те.

Очаква се да бъде определен срокът, в който областните структури на партията ще трябва да предложат кандидатите, влизащи в т.нар. широка листа от 40 номинирани. От тях Централното оперативно бюро ще одобри 18-те имена, които ще влязат в листата на ДПС за евродепутати. Листата ще бъде окончателно одобрена отново от Централния съвет на движението.

В началото на седмицата оперативното ръководство на движението одобри критериите за номинации на кандидати за евроизборите и тези критерии ще бъдат предложение за одобрение на днешното заседание на Централния съвет.

Сред изискванията са познаване на европейските институции и техните функции, политически и професионален опит и владеене на поне един от работните езици на Европейския съюз – английски, френски или немски. Според критериите на ДПС кандидатите за евродепутати на партията трябва да са личности с авторитет, да имат добри комуникативни способности и да могат да работят в екип. Съпричастността към ценностите на либерализма ще има също решаващо място при подбора на депутати.

В момента ДПС има трима депутати в Европейския парламент, избрани от българското Народно събрание – Филиз Хюсменова, Четин Казак и Неджми Али.