ДПС иска създаване на  програма за развитие на биоземеделието
ДПС иска създаване на програма за развитие на биоземеделието / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
ДПС призова за създаване на програма за развитие на биоземеделието
25914
ДПС призова за създаване на програма за развитие на биоземеделието
  • ДПС призова за създаване на програма за развитие на биоземеделието

И ДПС се обявиха срещу промените на правителство в закона за генномодифицираните организми (ГМО). От Движението на Ахмед Доган заявиха след заседание на оперативното партийно ръководство, че призовават всички партии за единодействие в създаването на национална програма за развитието на биоземеделието. До момента срещу исканията на ГЕРБ се обявиха от БСП, СДС и ДСБ. Засега „Атака" пазят мълчание по темата.

От партията на Бойко Борисов предлагат да се позволи отглеждането за научни експерименти на генномодифицирани организми в някои земеделски земи, както и в традиционни български земеделски култури, като лоза, тютюн, маслодайна роза. Миналата седмица от ГЕРБ заявиха, че ще приемат промените, но ще наложат петгодишна забрана за засаждане на всички земеделски култури, в които се съдържат ГМО.

ДПС иска създаване на  програма за развитие на биоземеделието
netinfo

Ето аргументите на Джевдет Чакъров и Лютви Местан от ДПС:

„Ние сме за това да има такива изследвания и такива да се провеждат. По отношение на останалата част ние считаме, че законът е действащ и адекватен на нашите национални интереси и ние като политическа сила, Движението за права и свободи е за биологично земеделие, за екоземеделие, което на този етап намира изключително добър прием".

„Ако до днес Движението за права и свободи бе синоним на права и свободи и сме търсили идентичност в тези две думи - права и свободи, разбира се, ще продължаваме да търсим своята идентичност с правата и свободите на гражданите, то добавете още един синоним - Движението за права и свободи е синоним на екостратегията за развитието на България. Няма точни изчисления, но със сигурност над 70 процента от българската земя отговаря на критериите за биоземеделие. Ние няма да имаме друг шанс, освен още сега да призовем държавния глава да се възползва от правото си да наложи вето върху този закон. Разбирам, че колегите от ГЕРБ имат някакво развитие в позицията си да приемат закона в този вид, който въвежда либералния режим, и автоматично ни причислява към страните проГМО, а после да се наложи мораториум върху използването на генномодифицирани организми, ние не разбираме този подход".

ДПС заявиха още, че подкрепят ветото на президента Георги Първанов, който върна за преразглеждане законът за отбрана и въоръжените сили и законът за митингите. Миналата седмица обаче партията на Ахмед Доган критикува държавния глава заради срещата му с премиера Бойко Борисов по наложеното вето на военния закон. Според тях е неприемливо Георги Първанов да упражнява конституционното си право на вето след консултации с изпълнителната власт.

ДПС иска създаване на  програма за развитие на биоземеделието
netinfo