ДПС иска нормални магазини да заменят фришоповете
ДПС иска нормални магазини да заменят фришоповете / снимка: Sofia Photo Agency
Все още не са напълно изчистени противоречията в тройната коалиция дали след като бъдат закрити фришоповете да останат обикновени магазини. От левицата и НДСВ са категорични, че те трябва да бъдат закрити напълно месец след приемането на поправките в закона за безмитната търговия, от ДПС са на мнение, че трябва да бъдат трансформирани в нормални магазини.

От опозицията отново възроптаха срещу протакането на окончателното решение за закриването на фришоповете и бензиностанциите по граничните пунктове, Нено Димов от ДСБ посочи: „Бламирането обаче на правителствения законопроект от Комисията по бюджет и финанси показва силната икономическа обвързаност между управляващите и операторите на безмитните магазини и бензиностанции. Това, естествено, не може да не бъде така, имайки предвид, че месечната чиста печалба от една бензиностанция достига 6 до 7 млн. лева”.

От десницата са категорични и че не трябва безмитните магазини да бъдат преобразувани в нормални търговски обекти – въпрос, по който няма единодушие в тройната коалиция. Показаха го мненията на председателя на ПГ на левицата Ангел Найденов и на Ахмед Юсейн от ДПС.

„Да се използват само за целите на граничния контрол или за дейности съпътстващи граничния контрол”, предложи Найденов, а Юсейн коментира: „Един гостенин на България, като излиза от страната и са му останали някакви пари, може да си купи нещо. Какво от това?! Не трябва да има нищо, там трябва да е пусто?!”

Поправките в закона ще се гласуват утре.