/ БГНЕС
Парламентарната група на ДПС подкрепя намаляването на ДДС за хотели и ресторанти на 9 на сто и предлага същата ставка и за всички стоки за деца до три години. Това обяви на брифинг в парламента заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. 

"Ние ще подкрепим промяната на ДДС за ресторантьорския бизнес, тъй като той е един от най-засегнатите", заяви Цонев. 

Според него тази мярка би могла да има като вторичен ефект "изсветляване", тъй като това е преди всичко подкрепа. По думите на Цонев от първия ден на кризата, това е секторът, който е принудително затворен.

Борисов: Сваляме ДДС в туризма веднага, Горанов е против, но решението е политическо (ВИДЕО)

Той изрази задоволство, че управляващите, макар и година по-късно, са възприели тяхното предложение за намаляване на девет на сто на ставката за книгите. Радваме се, че е прието предложението, което направи г-н Пеевски за книгите миналата година, коментира той.

Йордан Цонев информира, че са направили всичко необходимо, за да бъде прието едно предложение, направено от колегите им депутати от "Обединени патриоти", а именно субсидиране на чартърните трансфери за българския туризъм.

Цонев отбеляза за пореден път, че ДПС подкрепя и ще подкрепя всичко, което е работещо и коментира, че това е една мярка, която вече е направена отдавна в конкурентните на нашия пазар - Турция и Гърция. По думите му така с около 50 млн.лв. максимум ще се постигне много по-голям ефект в подкрепа на туризма.

"Ще предложим, още днес намаляване на ставката на ДДС за всички детски продукти - храни облекла, говорим за децата до три години", посочи Цонев и уточни, че това ще бъде тяхното допълнително предложение. "Ще подкрепим тези мерки, които смятаме, че са добри, още повече, че една от тях смятаме, че си е наша мярка", каза Цонев.

Според него девет процентната ставка за детски стоки и храни е мярка в подкрепа на раждаемостта и преодоляване на демографската криза в страната. 
БТА