ДПС: Идеите на президента са начало на дебат за политическата система
ДПС: Идеите на президента са начало на дебат за политическата система / netinfo
ДПС разчита идеите на президента за кореции на изборното законодателсто като начало на дебат за политическата система, а не като готово решение. Това заяви зам.- председателят на движението Лютви Местан. В изказванията на президента от ДПС не разчитат заявки за създаването на президентска партия.

По думите на Лютви Местан едва ли има политическа сила, която да посрещне еднозначно всичките идеи, лансирани от държавния глава по време на отчета на първата година от втория мандат.

Свикването на Консултативния съвет е изключително право на държавния глава, каза още Местан. Според него обаче в конкретния случай едва ли участниците в един такъв Консултативен съвет ще излязат с конкретен проект за избирателен закон или избирателен кодекс.

Заместник председателят на ДПС отрече твърденията, че движението е било против приемането на декларация за енергийните споразумения, подписани с Русия. Той посочи, че документа е отпаднал след като другите парламентарни групи са били против гласуването на подобна декларация.

ДПС очаква утре официалната позиция на председателя на Народното събрание по настояването на движението за отпадане на ограниченията за медиен достъп до левия кулоар на парламента. След това депутатите от ДПС започват консултации с ръководствата на всички парламентарни групи за евентуални промени в правилника на Народното събрание.