ДОТИ подслушвала без лиценз
ДОТИ подслушвала без лиценз / снимка: Sofia Photo Agency
До две седмици прокуратурата приключва делото за издаване на държавна тайна срещу бившия главен секретар на МВР ген. Илия Илиев. Това съобщи заместник-главният прокурор Камен Ситнилски на церемонията по награждаването на посланика на САЩ у нас Джон Байърли от главния прокурор.

Прокуратурата очаква доклад на Държавна агенция „Национална сигурност”, който ще уточни какво точно престъпление е извършил ген. Илиев. От това зависи какви обвинения ще му бъдат повдигнати и дали след две седмици ще се внесе обвинителен акт срещу него или предложение само за административно наказание.

Камен Ситнилски заяви, че не е оптимист за скорошно приключване на делото за пране на пари срещу братята Маргини, което се води вече повече от година и добави:

"То е много трудно дело и много трудно върви, но за изход, за скорошно приклюване не мога да говоря".

С 20 дни ще се увеличи срокът на проверка на използването на специални разузнавателни средства от МВР за 10 години назад, съобщи заместник-главният прокурор. Преди месец станало ясно, че има изискване по Закона за защита на класифицираната информация, ДОТИ да бъде лицензирана от друга служба в МВР – „Защита на свръзките”. От ДОТИ подали документи, но това все още не е извършено и прокуратурата е изпратила писмо за напомняне в МВР. Става въпрос за сертифициране на техническите средства и компютърните връзки против външна намеса. „Липсата на сертификат не прави невалидни използваните досега СРС-та и няма да повлияе на наказателните дела”, заяви Ситнилски.

Главният прокурор Борис Велчев връчи почетния знак на прокуратурата на посланика на САЩ у нас Джон Байърли за сътрудничеството и помощта на посолството в реформата в прокуратурата. „Не се отказвайте от промените”, призова посланик Байърли, който в края на месеца заминава за Москва.