Досъдебно производство срещу длъжностни лица от „Булгартабак”
Досъдебно производство срещу длъжностни лица от „Булгартабак” / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Образувано е досъдебно производство срещу виновни длъжностни лица от „Булгартабак” за длъжностно присвояване от дружеството в големи размери, съобщи заместник-градският прокурор Роман Василев.

Икономическа полиция и Софийска градска прокуратура са иззели документи от централата на тютюневия холдинг в столицата. Дознанието е образувано на базата на приключилата проверка на холдинга, разпоредена от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров преди два месеца. Засега дознанието е срещу неизвестен извършител.

Следобед полицията и прокуратурата влязоха в сградата на дружеството и иззеха рекламните договори на холдинга и договорите за производство на „Булгартабак”. Акцията приключи малко преди 20 часа.

В началото на скандала Овчаров–Александров министърът на икономиката и енергетиката оповести, че е разпоредил проверка на „Булгартабак”. Той е възложил на агенцията за Държавна финансова инспекция да направи ревизия. Пълната финансова ревизия по разпореждане на Овчаров е включвала проверка и на трудовите и гражданските договори на холдинга.

Изпълнителният директор на „Булгартабак” Христо Лачев опроверга появилите се по-рано информации, че в централата на дружеството са нахлули специални части.

Преди две седмици Лачев заяви, че следовател номер едно Ангел Александров му е искал подкуп от 150 000 лева месечно. Тогава обаче Лачев не уточни защо Александров му е искал парите и дали те са били лично за него.

В разгара на скандала Овчаров–Александров се появи и информация, че модната агенция „Евромодел”, чийто президент Явор Аврамов беше намерен мъртъв на 21 април, е имала рекламен договор с „Булгартабак”.