Допуснаха нощния превоз на ученици
Допуснаха нощния превоз на ученици / netinfo

Депутатите на практика разрешиха нощните ученически пътувания, след като приеха спорна поправка в Закона за автомобилните превози.

С гласуваните промени парламентът допусна нощен превоз на деца и ученици, когато пътуването им е организирано като трансфер с обща цена. От позицията обвиниха депутати от БСП и ДПС, че подкрепяйки промяната, защитавали интереси на туроператори.

През април – три години след трагедията в Лим, при която загинаха 12 деца от Свищов, Народното събрание забрани нощните ученически пътувания. Няколко месеца по-късно депутатите ревизираха закона, записвайки, че няма да има глоба за ученическите превози нощем, когато са под формата на трансфер.

Отхвърлено беше предложението на Иван Иванов от ДСБ трансферът на деца в тъмната част на денонощието да се ограничи в разстояние до 30 км. Иначе казано, ако ученици кацнат вечер на летище София, те да бъдат превозвани до най-близкия хотел, в рамките на общината, където да пренощуват. Фактът, че няма такова ограничение в закона обаче, позволява нощния превоз на същите тези ученици от летището в столицата до Варна например.

Текстът, който допусна изключения в забраната за ученически пътувания нощем, стана повод тъмносиният Иван Иванов да обвини колегите си от ДПС и БСП, че лобират в полза на туроператорите. Иванов прогнозира, че защитата за тази поправка „очевидно идва от депутати, които имат участие в транспортния бизнес или които имат познати, работещи в този бизнес”

Радослав Илиевски от БСП отговори с обяснението, че подробностите около забраната за нощните пътувания ще бъде записана по-късно в специална наредба. И отрече да е лобирал в подкрепа на туроператорите. Запитан дали ще гарантира, че от днес нито едно дете няма да пътува организирано нощем, Илиевски каза: „държа да се случи това и да не пътуват”. „Законът дава право да не се пътува”, каза още депутатът от БСП, а на репликата, че същевременно разрешава нощните пътувания, Радослав Илиевски изрази увереност, че в най-скоро автомобилна администрация ще уреди този въпрос.

Заместник-транспортният министър Георги Петърнейчев, който беше също в парламента, призна, че след трагедията в Лим самите автобусни превозвачи искали забрана за нощен транспорт. Той съобщи, че до месец, два министерството на транспорта щяло да внесе такава промяна.